Sóbarlang, sóterápia

A természet egyik legnagyobb ajándéka a só, amely nélkül ételeink íztelenek lennének, de jelentős gyógyító hatással is rendelkezik. A só csíra – vírus – baktériumölő hatásának köszönhetően sikerrel gyógyítható vele többek között a különféle légúti és megfázásos (nátha, arc-, és orrüreggyulladás, köhögés, torokgyulladás, hörghurut, szénanátha és asztma), de hatékonyan alkalmazható bőrproblémákra, anyagcsere zavarok esetén illetve ízületi problémáknál és alvás-zavarnál is.

A sóterápia a szervezet öngyógyító mechanizmusa beindításával fejti ki hatását.

A Zuglói Sóbarlangban 5000 kg só található Himalájai-só, Olasz-tengeri só és Osztrák kősó, egyesítve a mediterrán klímát, a sóbányák tiszta levegőjével. A még kedvezőbb hatás elérésének érdekében himalájai sót is párologtatunk.

A kristálysó testünkkel azonos hullámhosszon rezeg, így bámulatosan képes rendezni szervezetünk energiahiányát, így javul általános közérzetünk is. Egyetlen sóbarlangban eltöltött óra máris oldja a feszültséget, nyugtat, relaxál, energiával tölt fel, tisztítja a légutakat, a szmogtól szennyezett tüdőt, megnyugtatja az irritált nyálkahártyát.

A sóbarlang kúra alkalmazható megelőzés céljából, heti 1-1 alkalommal, legalább 5-6 héten keresztül, gyógyításra a panaszok jellegétől függően kúra-szerűen minimum 10-15 alkalommal. Idült betegségek esetén még több alkalomra is szükség lehet, ez esetben a rendszeres sóbarlang látogatás ajánlott.

A sóbarlang terápia rendszeres alkalmazása ajánlott stressz-oldásra, pihenésre, kikapcsolódásra. Rendszeres sóterápiával megőrizheti testi és lelki egészségét! A sóbarlangot minden korosztály igénybe veheti. Gyerekeknek fél éves kortól ajánlott. Orvosilag bizonyított, hogy a rendszeresen sóbarlangba járó gyerekek ritkábban betegszenek meg, és hamarabb gyógyulnak. Kis vendégeinket homokozó (somokozó) játékkal, mesekönyvekkel, építő kockákkal várjuk. Sóbarlangunkban relaxáló zene, és fényterápia is biztosítja a kellemes időtöltést. A hőmérséklet átlagosan 18-19°C. A sóterápia 45 perc, mindig egész órakor kezdődik. A két turnus közötti időben történik a helyiségek kiszellőztetése, légtisztítása. A sóbarlangot nem vehetik igénybe ismeretlen eredetű (nem kezelt) magas vérnyomástól szenvedők, fertőző betegek, lázas betegek, alkoholos befolyásoltság alatt állók.

A sóbarlang szolgáltatásait vendégeink utcai ruhában vehetik igénybe, cipőikre cipővédőt biztosítunk. OTTHONI KEZELÉSEK SÓTERÁPIÁVAL

A himalájai-kristálysó termékek alkalmasak arra is, hogy saját otthonunkban kezeljük magunkat, gyermekeinket. Fontos megjegyeznünk, hogy a sóterápia kiegészítő kezelésként alkalmazható. Az orvosi kezelést nem helyettesíti!

Párologtatás A levegő szennyezettsége nehéz feladat elé állítja szervezetünket. A természetes himalájai kristálysóból készült 26%-os telített sóoldat párologtatása azzal is segíthet, hogy emeli a szobában a relatív páratartalmat. Belélegezve megtapad a légzőszervek felületén, segítve a légzőszervek öntisztulását és a gyulladások kialakulását, eltávolítja a baktériumokat, enyhíti az allergiás tüneteket.

A 26 százalékos sóoldat elkészítése Tegyen egy jól záródó üvegbe fél kg. megmosott himalájai darabos kristálysót. Öntsön rá másfél liter tisztított vizet vagy szénsavmentes ásványvizet. 24 óra elteltével 26%-os sóoldatot kapunk. Ügyeljünk arra, hogy az üveget mindig jól, rés mentesen zárjuk le. Ez a sóoldat korlátlan ideig használható, a fogyást követően újra feltölthető. Fontos ,hogy az üveg alján mindig legyen oldatlan darabos kristálysó.

Sóoldat-ivókúra A 26%-os telített sóoldat rendszeres fogyasztása aktiválja a szervezet öngyógyító erőit, és oldja stresszt. Enyhíti az anyagcsere zavarokat, emésztési problémákat, tisztítja a beleket, segít a salakanyagok kiürülését. Jótékonyan hat az ízületi és mozgásszervi betegségekre, a vese- és hólyag bántalmakra. Csökkenti A koncentrációs és alvászavarokat. Enyhíti a fogíny- és torokgyulladást, eltávolítja a fogkövet. Ajánlott adagolás: Az oldatból egy teáskanálnyit tegyünk egy pohár szénsavmentes ásványvízbe. Reggel éhgyomorra igyuk.

Inhalálás sóoldattal Az 1%-os sóoldattal történő inhalálás enyhíti a nyálkahártya irritáció tüneteit, segíti a kóros váladék felszakadását és kiürülését, szabaddá teszi az orrjáratot. Megfázás esetén gyors segítséget nyújthat. Forraljunk fel 1-2 liter vizet, ebbe tegyünk 20g kristálysót, 10-15 percig inhaláljunk. Napjában többször is végezhetjük.

Sópárna használata Használhatjuk ízületek borogatására. Enyhíti a fájdalmat, segíti a szövetek csontok regenerálódását. A sópárna hatásosan alkalmazható középfül és arcüreg gyulladásnál is. Tegyük a sópárnát 10-15 percre 50-60 fokos (nem mikroba )sütőbe, majd helyezzük a beteg testrészre.

Orr és szemöblítés Az 1%-os sóoldat a testnedveinkkel(vér, könny, magzatvíz) azonos koncentrációjú, így az azzal végzett öblögetés semmiféle kellemetlenséget nem okoz. A módszer gyors enyhülést hoz megfázás és allergia idején. Különösen ajánlott krónikus arc- és homloküreg gyulladás esetén. Orröblítéshez töltsük meg egy százalékos sóoldattal az orrtusolót. Hajoljunk a mosdó fölé félre hajtott fejjel, nyissuk ki a szánkat és az egyik orrnyílásba öntsük az oldatot, és engedjük a másikon kifolyni.

Majd ismételjük meg a másik oldalon is. Naponta többször is végezhetjük. Gyerekeknél is alkalmazható. Szemfürdőhöz töltsük fel a szemöblítőt 1%-os sóoldattal és helyezzük szorosan a szemünkre. Hajtsuk hátra a fejünket és pislogjunk többször az oldatba. Szemünket tartsuk nyitva és legalább 2 percig forgassuk körbe, majd ismételjük meg a másik szemmel is.

Méregtelenítő sófürdő és lábáztatás Töltsük meg a fürdőkádat testhőmérsékletű vízzel, majd öntsünk bele 1 kg himalájai fürdősót, oldjuk fel, majd töltsünk el benne 20-30 percet. Egy ilyen sófürdő méregtelenítő hatása három napos méregtelenítő kúrával ér fel! Újholdkor érhetjük el a legintenzívebb méregtelenítést, teliholdkor pedig a legtöbb ásványi anyag felvételt biztosíthatjuk! A sófürdő előtt zuhanyozzunk le, fürdés közben ne használjunk sem szappant, sem más tisztálkodási szert. A sófürdő után itassuk le testünket puha törölközővel! A sós lemosás igen jól alkalmazható különféle bőrbetegségek esetén is.

Lábáztatáshoz egy lavórnyi testhőmérsékletű vízbe tegyünk 6-8 evőkanálnyi fürdősót, oldjuk fel, ebben áztassuk lábunkat mintegy 20-30 percig. Méregtelenítő, gombaölő és frissítő hatása is van.

Sóbarlang árak

Belépők 1 alkalomra (45 perc)

Felnőtt: 2.100 Ft

Felnőtt + 1 gyerek (10 éves korig) 2.100 Ft

Felnőtt + 2 gyerek (10 éves korig) 2.900 Ft

Nyugdíjas és diák (10-18 éves korig) 1.800 Ft

További gyerek 10 éves korig 1.100 Ft

Bérletek: az első alkalomtól számítva 3 hónapig érvényesek

10+1 alkalom:

Felnőtt 21.000 Ft

Felnőtt + 1 gyerek (10 éves korig) 21.000 Ft

Felnőtt + 2 gyerek (10 éves korig) 26.000 Ft

Nyugdíjas és diák (10-18 éves korig) 18.000 Ft

5 alkalom:

Felnőtt 10.000 Ft

Felnőtt + 1 gyerek (10 éves korig) 10.000 Ft

Felnőtt + 2 gyerek (10 éves korig) 14.000 Ft

Nyugdíjas és diák (10-18 éves korig) 8.500 Ft