Sóbarlang, sóterápia

S Ó B A N  A Z  E G É S Z S É G

A természet egyik legnagyobb ajándéka a só, amely nélkül ételeink íztelenek lennének, de jelentős gyógyító hatással is rendelkezik. A só csíra – vírus – baktériumölő hatásának köszönhetően sikerrel gyógyítható vele többek között a különféle légúti és megfázásos (nátha, arc-, és orrüreggyulladás, köhögés, torokgyulladás, hörghurut, szénanátha és asztma), de hatékonyan alkalmazható bőrproblémákra, anyagcsere zavarok esetén illetve ízületi problémáknál és alvás-zavarnál is.

A sóterápia a szervezet öngyógyító mechanizmusa beindításával fejti ki hatását. A Zuglói Sóbarlangban 5000 kg só található Himalájai-só, Olasz-tengeri só és Osztrák kősó, egyesítve a mediterrán klímát, a sóbányák tiszta levegőjével. A még kedvezőbb hatás elérésének érdekében himalájai sót is párologtatunk. A kristálysó testünkkel azonos hullámhosszon rezeg, így bámulatosan képes rendezni szervezetünk energiahiányát, így javul általános közérzetünk is. Egyetlen sóbarlangban eltöltött óra máris oldja a feszültséget, nyugtat, relaxál, energiával tölt fel, tisztítja a légutakat, a szmogtól szennyezett tüdőt, megnyugtatja az irritált nyálkahártyát. A sóbarlang kúra alkalmazható megelőzés céljából, heti 1-1 alkalommal, legalább 5-6 héten keresztül, gyógyításra a panaszok jellegétől függően kúra-szerűen minimum 10-15 alkalommal. Idült betegségek esetén még több alkalomra is szükség lehet, ez esetben a rendszeres sóbarlang látogatás ajánlott. A sóbarlang terápia hatékonyan alkalmazható különböző betegségek esetén:

 • asztma, allergia, felső légúti megbetegedés
 • krónikus nátha, torok, gége, mandula gyulladás
 • arc-homlok és fülgyulladás
 • gyakran visszatérő hörgőgyulladás
 • krónikus köhögés
 • porártalom és dohányzás káros hatásának enyhítésére
 • különböző bőrproblémák, mint ekcéma, pikkelysömör
 • immunrendszer erősítésre
 • idegrendszeri problémák esetén
 • alvászavar, ingadozó vérnyomás
 • depresszív hangulat, ingerlékenység
 • ízületi és reumás panaszok
 • testi és lelki kimerültség

A sóbarlang terápia rendszeres alkalmazása ajánlott stressz-oldásra, pihenésre, kikapcsolódásra. Rendszeres sóterápiával megőrizheti testi és lelki egészségét! A sóbarlangot minden korosztály igénybe veheti. Gyerekeknek fél éves kortól ajánlott. Orvosilag bizonyított, hogy a rendszeresen sóbarlangba járó gyerekek ritkábban betegszenek meg, és hamarabb gyógyulnak. Kis vendégeinket homokozó (somokozó) játékkal, mesekönyvekkel, építő kockákkal várjuk. Sóbarlangunkban relaxáló zene, és fényterápia is biztosítja a kellemes időtöltést. A hőmérséklet átlagosan 18-19°C. A sóterápia 45 perc, mindig egész órakor kezdődik. A két turnus közötti időben történik a helyiségek kiszellőztetése, légtisztítása. A sóbarlangot nem vehetik igénybe ismeretlen eredetű (nem kezelt) magas vérnyomástól szenvedők, fertőző betegek, lázas betegek, alkoholos befolyásoltság alatt állók.

A sóbarlang szolgáltatásait vendégeink utcai ruhában vehetik igénybe, cipőikre cipővédőt biztosítunk. OTTHONI KEZELÉSEK SÓTERÁPIÁVAL

A himalájai-kristálysó termékek alkalmasak arra is, hogy saját otthonunkban kezeljük magunkat, gyermekeinket. Fontos megjegyeznünk, hogy a sóterápia kiegészítő kezelésként alkalmazható. Az orvosi kezelést nem helyettesíti!

Párologtatás A levegő szennyezettsége nehéz feladat elé állítja szervezetünket. A természetes himalájai kristálysóból készült 26%-os telített sóoldat párologtatása azzal is segíthet, hogy emeli a szobában a relatív páratartalmat. Belélegezve megtapad a légzőszervek felületén, segítve a légzőszervek öntisztulását és a gyulladások kialakulását, eltávolítja a baktériumokat, enyhíti az allergiás tüneteket.

A 26 százalékos sóoldat elkészítése Tegyen egy jól záródó üvegbe fél kg. megmosott himalájai darabos kristálysót. Öntsön rá másfél liter tisztított vizet vagy szénsavmentes ásványvizet. 24 óra elteltével 26%-os sóoldatot kapunk. Ügyeljünk arra, hogy az üveget mindig jól, rés mentesen zárjuk le. Ez a sóoldat korlátlan ideig használható, a fogyást követően újra feltölthető. Fontos ,hogy az üveg alján mindig legyen oldatlan darabos kristálysó.

Sóoldat-ivókúra A 26%-os telített sóoldat rendszeres fogyasztása aktiválja a szervezet öngyógyító erőit, és oldja stresszt. Enyhíti az anyagcsere zavarokat, emésztési problémákat, tisztítja a beleket, segít a salakanyagok kiürülését. Jótékonyan hat az ízületi és mozgásszervi betegségekre, a vese- és hólyag bántalmakra. Csökkenti A koncentrációs és alvászavarokat. Enyhíti a fogíny- és torokgyulladást, eltávolítja a fogkövet. Ajánlott adagolás: Az oldatból egy teáskanálnyit tegyünk egy pohár szénsavmentes ásványvízbe. Reggel éhgyomorra igyuk.

Inhalálás sóoldattal Az 1%-os sóoldattal történő inhalálás enyhíti a nyálkahártya irritáció tüneteit, segíti a kóros váladék felszakadását és kiürülését, szabaddá teszi az orrjáratot. Megfázás esetén gyors segítséget nyújthat. Forraljunk fel 1-2 liter vizet, ebbe tegyünk 20g kristálysót, 10-15 percig inhaláljunk. Napjában többször is végezhetjük.

Sópárna használata Használhatjuk ízületek borogatására. Enyhíti a fájdalmat, segíti a szövetek csontok regenerálódását. A sópárna hatásosan alkalmazható középfül és arcüreg gyulladásnál is. Tegyük a sópárnát 10-15 percre 50-60 fokos (nem mikroba )sütőbe, majd helyezzük a beteg testrészre.

Orr és szemöblítés Az 1%-os sóoldat a testnedveinkkel(vér, könny, magzatvíz) azonos koncentrációjú, így az azzal végzett öblögetés semmiféle kellemetlenséget nem okoz. A módszer gyors enyhülést hoz megfázás és allergia idején. Különösen ajánlott krónikus arc- és homloküreg gyulladás esetén. Orröblítéshez töltsük meg egy százalékos sóoldattal az orrtusolót. Hajoljunk a mosdó fölé félre hajtott fejjel, nyissuk ki a szánkat és az egyik orrnyílásba öntsük az oldatot, és engedjük a másikon kifolyni.

Majd ismételjük meg a másik oldalon is. Naponta többször is végezhetjük. Gyerekeknél is alkalmazható. Szemfürdőhöz töltsük fel a szemöblítőt 1%-os sóoldattal és helyezzük szorosan a szemünkre. Hajtsuk hátra a fejünket és pislogjunk többször az oldatba. Szemünket tartsuk nyitva és legalább 2 percig forgassuk körbe, majd ismételjük meg a másik szemmel is.

Méregtelenítő sófürdő és lábáztatás Töltsük meg a fürdőkádat testhőmérsékletű vízzel, majd öntsünk bele 1 kg himalájai fürdősót, oldjuk fel, majd töltsünk el benne 20-30 percet. Egy ilyen sófürdő méregtelenítő hatása három napos méregtelenítő kúrával ér fel! Újholdkor érhetjük el a legintenzívebb méregtelenítést, teliholdkor pedig a legtöbb ásványi anyag felvételt biztosíthatjuk! A sófürdő előtt zuhanyozzunk le, fürdés közben ne használjunk sem szappant, sem más tisztálkodási szert. A sófürdő után itassuk le testünket puha törölközővel! A sós lemosás igen jól alkalmazható különféle bőrbetegségek esetén is.

Lábáztatáshoz egy lavórnyi testhőmérsékletű vízbe tegyünk 6-8 evőkanálnyi fürdősót, oldjuk fel, ebben áztassuk lábunkat mintegy 20-30 percig. Méregtelenítő, gombaölő és frissítő hatása is van.

Sótermékek vásárolhatók sóbarlangunk előterében.

Kineziológia

A kineziológia meghatározása : A Görög kinez (mozgás) és logos (tudomány) szavakból ered. Eredeti jelentése a mozgás tudománya. Személyiség, képességfejlesztő módszer, ami pedagógiai és pszichológiai elemeket tartalmaz. Aktiválja, bekapcsolja a test öngyógyító képességét. A kineziológiai kezelés célja a jelenbeli és múltbéli stresszek feloldása speciális technikák segítségével. Energia kiegyensúlyozás, az agyféltekék összehangolása és ezen keresztül az öngyógyító folyamatok beindítása. Minden kineziológiai rendszer használja az izomtesztelést annak megállapítására, hogy hol és milyen energia elakadások vannak a testben.

Izomtesztelés: A kineziológia eszköze az izomtesztelés.Agyunk tárolja az információkat,ezt mindenki tudja.A kineziológiai izomteszt -mint biofeedback azaz visszacsatolás – segítségével lehetőségünk van a tárolt információk lehívására.Felderíteni és kijavítani a különböző “működési zavarokat”. Hogyan működik az izomtesztelés?

Izmaink működését agyunk irányítja.Az izmok közvetítik az agy ,illetve a test memória szinten tárolt információkat.Idegi áramköröket vizsgálunk az izomtól az agyig és vissza.Így kapunk visszajelzést hogy bizonyos funkciók energetikailag megfelelően működnek-e,illetve hol van stressz a “rendszerben”.

Amiben a kineziológia segíthet:

 • testi-lelki egészség és egyensúly létrehozásában és fenntartásában
 • vitalitás és energiaszint növelésében
 • önbizalom és önértékelés pozitív megerősítésében
 • tanulási problémák esetében (olvasás, írás, koncentráció)
 • kreativitás és képességek kibontakoztatásában
 • célok elérését akadályozó belső akadályok felszámolásában
 • stressz és félelem kezelésében
 • kommunikáció és önkifejezés útjában álló gátak feloldásában
 • döntéshelyzetekben, egyéni választásunk meghozatalában
 • kapcsolatok elmélyítésében
 • munkahelyi, családi konfliktusok, problémák rendezésében
 • önmagunk megismerésében, tudatosság fejlesztésében és belső harmónia kialakításában
 • életminőség fejlesztésében

Detox

It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic  typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing  software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.

Accomodation

It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.